HOME: Pentadbiran Kolej Kediaman

Kolej Kediaman

mawar Kolej Mawar

Kolej Mawar telah melalui evolusi ketara semenjak ditubuhkan pada Mei 2002. Bermula dengan sebuah penempatan yang serba kekurangan Kolej Mawar kini gah sebaris dengan kolej-kolej lain yang memberi pelbagai kemudahan kepada pelajarnya..
melati Kolej Melati
Kolej Melati mula beroperasi pada 15 November 2002 untuk memberi perkhidmatan kebajikan kepada siswi sama ada dari segi lahiriah mahupun rohaniah. Kepentingan Kolej Melati semakin jelas kelihatan apabila adanya AKTA 174 atau dikenali juga dengan nama Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Peraturan Kolej Kediaman Semakan 1991)..
seroja Kolej Seroja

Kolej Seroja dibina pada tahun 1970an dan dikenali sebagai Asrama 3. Ia merupakan asrama kedua dibina selepas Kolej Cempaka/Kolej Kenanga yang juga dikenali sebagai Asrama 1 dan Asrama 2 sebelum ini.Namun pada tahun 1980...
delima Kolej Delima

Kolej Delima mempunyai kapisiti seramai 728 orang dan mula beroperasi pada 1984. Setiap bilik menempatkan 2 orang pelajar yang terdiri dari Blok Delima 1, Delima 2 dan Delima 3. Kolej Delima terletak berhampiran dengan Kolej Teratai..
anggerik Kolej Anggerik

Nama Kolej Anggerik telah diambil sempena nama Bandar Anggerik Shah Alam dan ianya merupakan penempatan bagi pelajar-pelajar siswi. Kebanyakan pelajar siswi tersebut merupakan pelajar dari Fakulti Senibina, Perancangan dan Ukur..

perindu Kolej Perindu/Kenanga

Kolej Perindu mula beroperasi pada tahun 1974 dan merupakan antara kolej tertua di Universiti Teknologi MARA. Kolej ini mempunyai 4 buah blok penginapan yang mampu menampung seramai 1600 orang siswa.Fungsi utama kolej ialah...

meranti Kolej Meranti

Kolej Meranti merupakan salah sebuah kolej kediaman yang terletak di luar kawasan kampus UiTM Shah Alam. Dahulunya kolej ini menempatkan pelajar siswa dan siswi dari pelbagai kursus. Mulai sesi Jun 1999, Kolej Meranti secara rasminya telah..
teratai Kolej Teratai

Kolej Teratai merupakan salah sebuah daripada 13 kolej yang terdapat di UiTM Shah Alam. Ia mula beroperasi pada tahun 1999 dan pada 2004, Kolej Teratai telah dijadikan penempatan bagi pelajar beruniform siswa dan siswi seperti PALAPES ( Darat, Laut, Udara )..